اسپاتول کلینیک, همه مطالب

آملوبلاستوم (Ameloblastoma) – تومور خوش خیم فک

آملوبلاستوم (Ameloblastoma) - تومور خوش خیم فک

آملوبلاستوما یک تومور نادر و خوش خیم است که اغلب در فک نزدیک دندان های آسیاب ایجاد می شود. آملوبلاستوما در سلول هایی شروع می شود که پوشش محافظ مینای دندان را تشکیل می دهند.

فهرست مطالب:

شایع ترین نوع آملوبلاستوم تهاجمی است که یک تومور بزرگ را تشکیل می دهد و به استخوان فک رشد می کند. درمان ممکن است شامل جراحی و پرتودرمانی باشد. در برخی موارد، بازسازی ممکن است برای بازیابی دندان ها، فک و ظاهر صورت شما ضروری باشد. برخی از انواع آملوبلاستوما کمتر تهاجمی هستند.

اگرچه آملوبلاستوما اغلب در بزرگسالان در سنین ۳۰ تا ۶۰ سالگی تشخیص داده می شود، آملوبلاستوما می تواند در کودکان و بزرگسالان جوان رخ دهد.

علائم و نشانه ها

آملوبلاستوما اغلب هیچ پیش علامتی ایجاد نمی کند، اما علائم و نشانه هایی که پس از ایجاد شدن وجود خواهد داشت شامل موارد زیر شود:

  • درد در ناحیه فک
  • توده یا تورم در فک
آملوبلاستوم (Ameloblastoma) - تومور خوش خیم فک
تصویری از وضعیت و محل ایجاد تومور در تصویربرداری Xray

اگر تومور درمان نشود، می تواند بسیار بزرگ خواهد شد. رشد تومور باعث بهم ریختگی در شکل پایین صورت می شود. و دندان ها را از موقعیت خارج کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر تورم یا درد فک یا هر گونه نگرانی دیگری در مورد سلامت دهان و دندان خود دارید به هر شکل حتما با یک دندانپزشک مشورت کنید. با وجود خوش خیم بودن این تومور در صورت پیشرفت دردسر ها و هزینه های بسیاری ایجاد خواهد کرد. بسیار بعید است که این تومور منجر به مرگ شود با این حال مشکلاتی مانند درد از هم پاشیده شدن ظاهری صورت و فک و از موقعیت خارج شدن دندانها می توانند بسیار آزار دهنده باشند. به همین خاطر بهتر است پیش از هر پیشرفتی تشخیص داده شده و درمان شود.

علل بروز تومور

آملوبلاستوما در سلول هایی شروع می شود که پوشش محافظ مینای دندان را تشکیل می دهند. به ندرت ممکن است در بافت لثه شروع شود. علت دقیق ایجاد تومور نامشخص است، اما چندین تغییر ژنتیکی (جهش) ممکن است در ایجاد آملوبلاستوم نقش داشته باشد. این تغییرات ممکن است بر محل تومور، نوع سلول های درگیر و سرعت رشد تومور تأثیر بگذارد.

آملوبلاستوم (Ameloblastoma) - تومور خوش خیم فک
تصویر میکروسکوپی از سلولهای آملوبلاستوم (Ameloblastoma)

آملوبلاستوم ها عموماً بر اساس نوع طبقه بندی می شوند، اما می توانند بر اساس نوع سلولی نیز طبقه بندی شوند. چهار نوع اصلی عبارتند از:

آملوبلاستوم معمولی

این شایع ترین نوع است و به طور تهاجمی رشد می کند، معمولاً در استخوان فک پایین، و تقریباً ۱۰٪ پس از درمان عود می کند.

آملوبلاستومای یونی کیستیک

این نوع کمتر تهاجمی است، اما معمولاً در سنین پایین‌تر رخ می‌دهد. تومور اغلب در پشت استخوان فک پایین در مولرها قرار دارد. عود پس از درمان امکان پذیر است.

آملوبلاستوم محیطی

این نوع نادر است و لثه و بافت دهان در فک بالا یا پایین را تحت تاثیر قرار می دهد. احتمال عود تومور پس از درمان کم است.

آملوبلاستوم متاستاز کننده

این نوع بسیار نادر است و توسط سلول های توموری که دور از محل اولیه در فک ایجاد می شوند، تعریف می شود.

عوارض

به ندرت، آملوبلاستوما می تواند سرطانی (بدخیم) شود. به ندرت، سلول های آملوبلاستوما می توانند به سایر نواحی بدن گسترش یابند (متاستاز کنند)، مانند غدد لنفاوی در گردن و ریه ها.

آملوبلاستوما ممکن است پس از درمان عود کند.

سایر مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *